sobota, 8 czerwca 2019

Chleb pszenno - gryczany na zakwasie

Nowy pomysł, nowy chleb, nowe doznania smakowe.
Polecam chleb na zakwasie z mąką gryczaną, jest pyszny, ma lekko orzechowy smak, wyborny.
Nie jest trudny do zrobienia i czasu bardzo dużo tez nie potrzebuje a w zamian można cieszyć się pyszną pajdą chleba z masłem.
Polecam gorąco.
Chleb na zakwasie pszenno - gryczany.


Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 20 g soli
  • 800 g wody źródlanej, filtrowanej lub niegazowanej mineralnej
  • 800 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki gryczanej 
  • 1 szklanka pestek słonecznika


Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, wlałam wodę i wsypałam sól, wymieszałam dokładnie.
  • Potem wsypałam mąkę, pestki słonecznika i wymieszałam dokładnie ale tylko do połączenia składników.
  • Foremki wysmarowałam masłem, wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
  • Foremki nakryłam folia spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na około 5 - 6 godzin.
  • Czasami potrzeba więcej czasu ale nie trzeba się tym martwić tylko cierpliwie poczekać.
  • Chleby wyrosną do wysokości foremek.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Po upieczeniu i wyjęciu z foremek, spryskałam chleb wodą i pozostawiłam na kratce do wystudzenia.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wapienniki Sulejowskie - Lazurowe Jezioro

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger