wtorek, 14 maja 2019

Steki z zębacza w panko

Zębacz pasiasty, zębacz pospolity, zębacz smugowy - gatunek słonowodnej ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych.
Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - spotykany również w Bałtyku.
Mięso zębacza jest białe i jędrne.
Jest bardzo smaczne i dlatego uchodzi za przysmak w wielu krajach.
Dziś zębacza przygotowałam z sałatką w panko, ryba jest jędrna, mięsista, idealna na obiad czy wczesną kolację, polecam.
Panko jest to panierka pochodząca z Japonii. 
Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe niż te używane u nas. 
Dzięki panierce panko, obtoczone w niej mięso staje się znacznie bardziej chrupiące.
Zębacz panierowany w panko.

Składniki:

  • 2 duże steki z zębacza ok. 800 g
  • 1 jajo
  • 50 ml mleka
  • 1/2 szklanki panierki panko
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie ryby:

  • Rybę umyłam i osuszyłam.
  • Jajo roztrzepałam z mlekiem, dodałam sól i pieprz, panko wsypałam na talerz.
  • Kawałki ryby najpierw zanurzałam w jaju z mlekiem a potem w panko, lekko dociskając panierkę.
  • Smażyłam rybę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Ponieważ steki są dość grube robiłam to pod przykryciem a na koniec odkryłam patelnie i dosmażałam.
  • Podałam z sałatka warzywną.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Besiekierach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger