sobota, 4 maja 2019

Pasta do chleba z cukinii, bakłażana, awokado i chili

Taką pastę robi się bardzo szybko i jest znakomitym dodatkiem do chleba, makaronów, jako dip do warzyw a także mięs grillowanych, polecam.
Mnie smakuje wychłodzona ale i an ciepło jest przepyszna.
Smarowidło do chleba z warzyw.


Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chili
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cebulka dymka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Przygotowanie pasty:

  • Umyłam i osuszyłam warzywa.
  • Cukinię i bakłażana pokroiłam w kostkę wraz ze skórką.
  • Cebulkę posiekałam, tak samo jak i papryczkę chili.
  • Na oliwie podsmażyłam cebulę i chili, potem dodałam cukinię i bakłażana, smażyłam 3 minuty, dodałam paprykę wędzoną, nakryłam pokrywką i dusiłam do miękkości jakieś 10 minut.
  • Zdjęłam z ognia i dodałam obrane awokado, zmiksowałam na gładka pastę.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem, wymieszałam.
  • Przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki.
  • Może stać w lodówce około tygodnia.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dzierżązna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger