niedziela, 5 maja 2019

Frittata z jarmużem

Frittata to taki omlet ale zapiekany na koniec w piekarniku.
Fajnie byłoby zacząć ją przyrządzać w naczyniu które potem można wstawić do piekarnika np. w żeliwnej patelni.
Szybkie i pyszne danie na śniadanie, polecam.
Jarmużowy omlet pieczony.



Składniki:
  • 3 - 4 liście jarmużu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól morska  
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g tartego sera żółtego 
  • 1 pomidor pokrojony na plasterki

Przygotowanie frittaty:
  • Jarmuż umyłam, osuszyłam i oderwałam listki od twardych łodyżek.
  • Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
  • Jaja wybiłam do miski, roztrzepałam widelcem z mlekiem.
  • Na patelni - u mnie żeliwna rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek, krótko 30 sekund, dodałam porwane listki jarmużu i lekko docisnęłam, nakryłam pokrywką i dusiłam 4 minuty aż lekko zwiędły.
  • Teraz wlałam masę jajeczną, posypałam startym serem i smażyłam 2 minuty.
  • Na wierzchu położyłam plastry pomidora i wstawiłam do nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarnika, na 10 - 13 minut, bez przykrycia.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger