wtorek, 21 maja 2019

Kremowe risotto ze szparagami, cukinią i miętą

Przepis na to mega przepyszne danie pochodzi z książki "Moje rzymskie wakacje" Kristin Harmel.
Szparagi nadają daniu wykwintności, ryż kremowości, cukinia przyjemnie chrupie pod zębem.
Danie idealne, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Risotto ze szparagami.


Składniki: 4 - 6 porcji

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 cukinia
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie risotto:

  • Szparagom ułamałam zdrewniałe końcówki a także odkroiłam kwiatki.
  • W małej ilości wody osolonej i z odrobiną cukru gotowałam posiekane na plasterki szparagi, kwiatki wrzuciłam dosłownie na 2 minuty, wyłowiłam je łyżką cedzakową a resztę gotowałam 6 minut aż prawie się rozpadły.
  • Po ugotowaniu wyjęłam je z wody i zmiksowałam z 1/4 szklanki płynu z pod gotowania.
  • Cukinię pokroiłam w ćwierćplastreki i poddusiłam na maśle, aż trochę zmiękła.
  • Bulion podgrzałam i trzymałam na maleńkim ogniu.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
  • Potem na patelnię wsypałam ryż i smażyłam aż zrobił się szklisty.
  • Na patelnię wlałam teraz wino i ciągle mieszając pozwoliłam aby wino wchłonął ryż.
  • Teraz łyżka po łyżce wlewałam gorący bulion i mieszając czekałam aż ryż wchłonie płyn.
  • Po około 15 minutach ryż powinien być gotowy, czyli nadal al'dente ale już nabierał konsystencji kremowej.
  • Teraz dodałam pure ze szparagów i gotowałam jeszcze 3 minuty.
  • Dorzuciłam cukinię i gotowałam 2 minuty.
  • Zdjęłam patelnię z ognia i wrzuciłam parmezan, liście mięty i mieszałam aż ser się rozpuścił.
  • Już na talerzu ułożyłam na risotto kwiatki szparagów.


Smacznego.
Przepis z książki "Moje rzymskie wakacje" Kristin Harmel
"Podróże małe i duże"
Eklektyczny pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger