sobota, 25 maja 2019

Chrupiąca sałatka z pak choi i papryki

Szybka do zrobienia, zdrowa, pyszna, czegóż chcieć więcej? robimy i zajadamy.
Ja stawiam miskę przed sobą i wcinam, idealna będzie do obiadu, jako dodatek do mięs, czy kanapek.
Polecam gorąco.
Sałatka z chińskiej kapusty pac choi i papryki.


Składniki:

  • 1 kapusta chińska pak choi
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka żółta
  • biała część małego pora
  • 2 - 3 gałązki bazylii

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich 
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie sałatki:

  • Najpierw zrobiłam sos, czyli wlałam do małego słoiczka oliwę, ocet, dodałam musztardę, wcisnęłam czosnek, dodałam zioła, sól i pierz, zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.
  • Papryki umyłam, osuszyłam, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paski.
  • Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki.
  • Posiekałam listki bazylii a kapustę pokroiłam w paski.
  • Połączyłam warzywa w misce, wymieszałam i polałam sosem, wymieszałam.
  • Odstawiłam na 15 minut aby smaki się wymieszały.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Chmielniku, woj. świętokrzyskie




0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger