sobota, 27 kwietnia 2019

Wytrawne ziemniaczane racuchy

Z cyklu Wypiekanie na śniadanie smażymy racuchy ziemniaczane.
Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w wypiekaniu, to fajna zabawa.
Racuchy wybrałam z bloga Wypieki Beaty.
Przepis jest prosty, racuchy puszyste, mega pyszne i można je podać z czym chcemy i lubimy.
Ja podałam z jogurtem greckim i kiełkami rzodkiewki.
Mega pyszne i szybkie śniadanie lub obiad, jak kto woli.
Ziemniaczane racuchy.



Składniki:
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól morska
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • jogurt grecki do podania
  • kiełki rzodkiewki

Przygotowanie racuchów:
  • Ziemniaki obrałam, ugotowałam, odcedziłam i utłukłam tłuczkiem, można przecisnąć przez praskę, przestudziłam.
  • Do ziemniaków w temperaturze pokojowej dodałam drożdże i ponownie utłukłam tłuczkiem.
  • Dodałam teraz jajo, ocet, olej, wodę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę i zagniotłam jednolite ciasto, trochę jak na kopytka.
  • Rozwałkowałam ciasto na placek ok. 1 cm gruby i szklanką wycinałam kółka.
  • Smażyłam racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  • Potem osączyłam je na ręczniku papierowym.
  • Podałam z jogurtem greckim i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Tarnobrzegu woj. podkarpackie

2 komentarze

  1. Dorotko - racuchy są fantastyczne. Właśnie szukałam "czegoś" do wędzonego łososia. Wpasowały się idealnie z jogurtem greckim i rzeżuchą. Dziękuję za zaproszenie i wspólne wypiekanie na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger