czwartek, 25 kwietnia 2019

Sernik śmietankowy z borówkami

Ten sernik podałam jako świąteczny deser, no i powiem że znikał szybko.
Pewnie nie ma znaczenia jakie owoce użyjecie ale powiem nieskromnie że z borówkami jest mega.
Przepis znalazłam na blogu u FiK-a i tak jak napisał Szymon upieczone borówki delikatnie pękają pod naporem języka tworząc piękne doznania - tak jest faktycznie.
Polecam zatem sernik na wszelkie okazje, dodam że jest tylko delikatnie słodki i mega kremowy.
Sernik pieczony z borówkami.



Składniki: tortownica 22 cm
  • 700 g twarogu śmietankowego - miałam President
  • 500 g creme fraiche - miałam 30 % kwaśną śmietanę z Jogo
  • 60 g cukru pudru - dałam ksylitol
  • 5 jaj
  • 60 g skrobi ziemniaczanej - dałam mąkę ziemniaczaną
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 500 g borówek 
  • masło do natłuszczenia formy
  • cukier puder trzcinowy do posypania


Przygotowanie sernika:
  • Do misy malakser/miksera dodałam ser, śmietanę, ksylitol, jaja, wanilię, sól i mąkę i zmiksowałam na gładką masę.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem, boki również, natłuściłam masłem.
  • Masę serową wlałam do tak przygotowanej tortownicy i rozsypałam na wierzchu połowę borówek, nie trzeba wciskać one same się zapadną.
  • Wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 130 C i piekłam jeszcze 60 minut.
  • Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam go tam jeszcze leciutko uchylając drzwiczki na 2 godziny.
  • Potem wyjęłam go z piekarnika, całkowicie wystudziłam a na noc wstawiłam do lodówki do wychłodzenia.
  • Przed podanie posypałam sernik resztą borówek i oprószyłam cukrem pudrem trzcinowym.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty: żonkile i narcyzy

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger