poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Pasta z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi jest teraz bardzo modny a do tego zdrowy i pachnący.
Jest pod częściową ochroną i można go tylko zrywać z hodowli czy domowych ogródków.
Ja swój zasadziłam dwa lata temu a teraz zaczyna przynosić plony.
Tym razem zrobiłam pastę z czosnku i słonecznika, polecam gorąco.
Jest kremowa i nadaje się do pieczywa, mięs czy warzyw.
Pasta do pieczywa z czosnku niedźwiedziego.



Składniki:

  • 1 szklanka pestek łuskanego słonecznika
  • garść/pęczek czosnku niedźwiedziego
  • oliwa z oliwek - ok. 100 ml
  • sól różowa himalajska
  • ocet jabłkowy/ sok z cytryny do smaku


Przygotowanie pasty:

  • Pestki słonecznika przepłukałam na sicie, wsypałam do miski i zalałam zimną wodą na noc.
  • Na drugi dzień odcedziłam ziarna, wsypałam do misy malaksera.


  • Można to zrobić także blenderem ale o dużej mocy, inaczej pasta nie będzie gładka.
  • Dobre blendery ręczne też sobie poradzą.
  • Liście czosnku pokroiłam w paski, łodyżki też i dodałam do słonecznika.


  • Włączyłam malakser i dolewałam po trochu oliwę aż pasta nabrała odpowiedniej konsystencji.
  • Doprawiłam wówczas solą i octem jabłkowym do smaku.
  • Idealna do pieczywa.


Smacznego.
Przepis źródło.
"Podróże małe i duże"
Manufaktura - Łódź

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger