czwartek, 4 kwietnia 2019

Chiński makaron ryżowy z papryką, porem i jajkami

Szybkie i pyszne danie dziś na naszym stole, zachęcam do skorzystania z przepisu.
Makaron wystarczy zalać wodą gorącą i odstawić na parę minut a w między czasie usmażyć warzywa.
Szybki obiad na talerzu, zapraszam.
Chińskie z jajem i papryką.


Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego tagliatelle
  • 1 żółta papryka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • garść kiełków na patelnię
  • do dekoracji kiełki lucerny
  • 2 - 3 łyżki sosu słodko - kwaśnego
  • 3 jaja
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie dania:

  • Makaron zalałam gotującą, posoloną wodą, przykryłam i pozostawiłam na 5 minut, potem odcedziłam.
  • Papryki pokroiłam w paski a pora w krążki.
  • W woku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa, jakieś 3 minuty.
  • Dodałam kiełki i sos śliwkowy, wymieszałam i dodałam makaron, smażyłam 3 minuty.
  • Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem i wlałam na patelnię, szybkim ruchem w tą i z powrotem mieszałam aż jaja się ścięły.
  • Na talerzu posypałam kiełkami lucerny.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ratusz - Aleksandrów Łódzki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger