czwartek, 4 kwietnia 2019

Soczewica z owocami po meksykańsku

Fajna propozycja na szybki obiad w stylu meksykańskim.
Lekko owocowe nuty nadają tutaj soczewicy znakomitego smaku i aromatu.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Meksykańskie danie z soczewicą i owocami.


Składniki: 4 porcje

  • 125 g brązowej lub zielonej soczewicy
  • około 1000 ml wody
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duże cierpkie jabłko
  • 1/4 średniego ananasa świeżego
  • 2 średnie pomidory
  • 1 banan - średnio dojrzały
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie dania:

  • Obrałam i pokroiłam w kosteczkę cebulę a czosnek po obraniu pokroiłam w pasterki.
  • Jabłko miałam Debór - kwaśne i cierpkie obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
  • Obrałam ze skóry ananasa, wycięłam zdrewniały środek i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Pomidory pokroiłam w kostkę a banana na plastry.
  • Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam soczewicę i gotowałam aż stała się al'dente - nie może się rozgotować, a trwało to około 30 minut.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
  • Potem dodałam jabłko i smażyłam aż stało się miękkie, dodałam ananasa, chwilę podgrzewałam.
  • Teraz dodałam pomidory i gotowałam aż sos stał się gęsty.
  • Odcedziłam soczewicę, zostawiając 150 ml płynu.
  • Soczewicę dodałam na patelnię, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem cayenne tak jak lubimy.
  • Jeśli danie jest za gęste wystarczy dodać pozostawionej z gotowania soczewicy wody.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam ponownie, dodałam banana, wymieszałam.
  • Podałam posypane natkę pietruszki.

Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Spacerując uliczkami Chmielnika

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger