środa, 6 marca 2019

Łupacz zapiekany w jogurcie

Jest to pyszne danie kuchni hinduskiej.
Polecam delikatną rybę na obiad czy wczesną kolację.
Ryby w naszym domu to podstawa, a Wy jadacie ryby? warto bo są skarbnicą kwasów omega 3, niezbędnych dla naszego organizmu.
Polecam łupacza bo ryba jest pyszna z cebulą i jogurtem.
Zapiekany łupacz  w jogurcie.


Składniki:

  • 500 g filetów z łupacza
  • 1 cebula
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta przyprawy garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 1/8 szklanki twardego pokrojonego masła
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pomidorowe tortille do podania
  • kolendra do posypania


Przygotowanie ryby:

  • Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki i ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Filety pokroiłam na mniejsze kawałki i ułożyłam na cebuli.
  • W misce wymieszałam wszystkie przyprawy z jogurtem i sokiem z cytryny, cukrem i olejem.
  • Przyprawiłam solą i pieprzem.
  • Mieszanką polałam rybę tak aby sos dostał się także pod spód potrawy.
  • Naczynie przykryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut lub do momentu aż ryba i cebula zmiękła.
  • Zlałam sos z pieczenia ryby do rondelka i odparowałam do około 3/4 szklanki.
  • Zestawiłam z ognia i dodawałam po kawałeczku masło, ciągle ubijając aż sos stał się kremowy.
  • Tortille przekroiłam na trójkąty i podsuszyłam na suchej patelni, podałam z rybą.

Smacznego.
Przepis kuchni hinduskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesień i głodomór wiewiórka na śniadaniu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger