sobota, 16 marca 2019

Sernik babuni

Przepis znalazłam w bardzo starej "Przyjaciółce" - pożółkłe kartki, nawet nie wiem z którego roku ale sernik wyszedł  przepyszny.
Ja wielbicielka serników Wam to mówię, jest smakowity, idealny do kawy.
Polecam do upieczenia.
Babciny sernik.



Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 125 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki soku z cytryny

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 125 g masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki rodzynków
  • cukier puder trzcinowy do posypania


Przygotowanie ciasta:

  • Rozpuściłam masło, przestudziłam je.
  • Mąkę wymieszałam z sokiem z cytryny, rozpuszczonym masłem, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym na kruszonkę - nie zagniatamy.
  • Połowę kruszonki wsypałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnęłam do brzegów aby utworzył się brzeg.

Przygotowanie masy serowej.

  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Miękkie masło utarłam  z cukrem na puszystą masę.
  • Do ubitego masła dodałam pokruszony twaróg, kaszę mannę i żółtka oraz sok z cytryny.
  • Zmiksowałam całość na jednolitą masę.
  • Teraz połączyłam masę serową z pianą z białek, delikatnie wymieszałam łopatką.
  • Dodałam rodzynki i jeszcze raz delikatnie wymieszałam.
  • Na spód wylałam masę serową i posypałam resztą kruszonki.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 70 minut.
  • Po 45 minutach sernik nakryłam papierem pergaminowym.
  • Upieczony, ostudzony sernik posypałam cukrem pudrem.



Smacznego.
Przepis ze starej gazety.
"Podróże małe i duże"
Stara studnia w Domaniewie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger