sobota, 2 marca 2019

Pesto z natki pietruszki - pasta pietruszkowa

Pesto jak już pewnie wiecie to bazylia, oliwa, parmezan a tutaj mamy natkę migdały i ocet jabłkowy.
Niemniej jednak pasta/pesto wyszło znakomicie i polecam gorąco.
Będzie idealnym dodatkiem do kanapek, czy makaronu, kaszy albo ryżu.
Natka dobra na odporność - ma dużo witaminy C.
Pietruszkowe pesto.


Składniki:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie pasty z natki pietruszki:

  • Umyłam i osuszyłam listki natki, ukręciłam je od łodyżek i włożyłam do misy malaksera.
  • Dodałam pokrojony czosnek i zmiksowałam.
  • Dodałam teraz oliwę, migdały i ocet i ponownie zmiksowałam.
  • Jeśli pasta jest za gęsta można dodać lodowatej wody odrobinę i zmiksować.
  • Można pastę zmiksować blenderem ręcznym bez problemu.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół w Iwaniskach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger