wtorek, 19 marca 2019

Krewetki ze szpinakiem i makaronem ryżowym

To jest szybkie danie, to jest pyszne danie, polecam gorąco.
Czy lubicie krewetki? jeśli tak to dziś przedstawiam znakomity pomysł na ich wykorzystanie, spróbujcie czy Wam pasuje takie połączenie.
Krewetki, makaron ryżowy z mąki ryżowej brązowej z Manganem, Fosforem i Magnezem, pyszności.
Szybkie danie z krewetkami z makaronem ryżowym.


Składniki:

  • 225 g makaronu z mąki ryżowej brązowej 
  • 230 g świeżego szpinaku baby
  • 450 g krewetki argentyńskiej oczyszczonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili do szpinaku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie krewetek:

  • Umyłam i osuszyłam szpinak.
  • Oczyściłam i umyłam krewetki, osuszyłam.
  • Posiekałam czosnek i podzieliłam na pół: 2 do szpinaku, 2 do krewetek.
  • Papryczkę chili posiekałam.
  • Na patelni podsmażyłam na łyżce oliwy 2 ząbki czosnku i papryczkę chili, dodałam listki szpinaku.
  • Podsmażałam aż szpinak zwiędnął a woda lekko odparowała, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażyłam resztę czosnku, potem włożyłam krewetki, podsmażałam kilka minut aby zmieniły barwę na różową, podlałam sosem rybnym i chwilę jeszcze smażyłam.
  • Makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, ma być al'dente.
  • Wymieszałam makaron ze szpinakiem i krewetkami, podałam od razu.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy drewniany kościół w Białej woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger