sobota, 2 marca 2019

Bułki mleczne

Dziś przepyszne bułki mleczne bez konserwantów, bez polepszaczy, idealne na śniadanie, idealne jako kanapka do pracy czy szkoły.
Zachęciłam kogoś do wypróbowania przepisu?
Bułki maślane piekłyśmy w ramach cotygodniowej naszej akcji Wypiekanie na śniadanie, tym razem przepis wybrała Monika z bloga Matka Wariatka.
Przepis na bułki pochodzi z bloga przepisnachleb.pl
Ja swoje bułki robiłam na mące orkiszowej jasnej i razowej, pół na pół i zrobiłam ich 8 - w oryginale jest 16.
Bułki szybko się robi, szybko rosną i są pyszne, polecam.
Mleczne bułki.



Składniki: 16 lub 8 bułek
  • 500 g mąki pszennej tortowej T 450 lub 480 - ja dałam 250 g mąki orkiszowej jasnej i 250 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 jajko + 1 jajo do posmarowania bułek - ja smarowałam białkiem + 2 łyżki mleka
  • 60 g miodu - dałam 40 g
  • 60 g masła roztopionego
  • 200 g ciepłego mleka


Przygotowanie bułek:
  • Ponieważ używałam drożdży świeżych roztarłam je z cukrem i pozostawiłam aż się stopiły.
  • Mąkę wymieszałam z solą, dodałam rozpuszczone drożdże, dodałam jajo, wymieszałam.
  • Teraz dodałam rozpuszczone, przestudzone  masło, wymieszałam i dodawałam powoli mleko.
  • Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto włożyłam do miski spryskanej olejem, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce - u mnie było to parapet nasłoneczniony - do wyrośnięcia na godzinę.
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, jeśli się lepi podsypcie mąką i zagniotłam a potem podzieliłam na 8 części po ok. 100 g, jeśli zrobicie 16 części bułeczki będą miały wagę ok. 52 g.
  • Z każdej części zrobiłam owalny placek i zlepiłam go jak pieroga, formując podłużną bułeczkę.
  • Ułożyłam zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nakryłam bułki ściereczką i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Potem bułki posmarowałam mieszanką białka wymieszanego z mlekiem, nacięłam żyletką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
  • Jeśli macie małe bułeczki pieczcie 15 - 20 minut.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.


Smacznego.
Przepis ze strony przepisnachleb.pl
Bułki maślane u innych:
Anna Sapieżyńska - Jaśminowa kuchnia na FB
Agnieszka Kalawska Słodko - słone na FB
Kinga Ciszewska zdjęcie z FB
Matka Wariatka
Stare Gary
Buszująca w kuchni

"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Biesiekierach woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.