środa, 13 marca 2019

Biszkopt z jabłkami z kokosową posypką

Pyszne i aromatyczne ciasto dziś zaproponuję.
Lubię takie niespodziewane w smaku ciasta, słodycz, kwaskowość i kokos uzupełnia całość.
Jest super do kawy, herbaty czy czystka.
Zachęcam do wypróbowania.
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem.



Składniki: forma 30 x 24 cm
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1000 g jabłek - miałam antonówki - może być szara reneta lub złota reneta
  • woda - do zanurzenia jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 budynie waniliowe na 500 ml mleka każdy

Posypka kokosowa:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 jajo
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego



Przygotowanie biszkoptu:

  • Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Jaja ubiłam z ksylitolem na puszystą masę.
  • Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszałam łopatką.
  • Masę przelałam do formy i piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Upieczony biszkopt wystudziłam.

Przygotowanie masy jabłkowej:

  • Jabłka obrałam i pokroiłam w cząstki, włożyłam do garnka, zalałam wodą tak aby jabłka były całkowicie zanurzone.
  • Dodałam cukier, ugotowałam kompot.
  • Gotowałam chwilę 3 - 4 minuty aby jabłka się nie rozpadły.
  • Odcedziłam kompot od jabłek.
  • Odmierzyłam 1000 ml kompotu - jeśli jest go za mało dodać należy wody.
  • Do miseczki wsypałam oba budynie i zalałam je zimnym kompotem około 200 ml, wymieszałam a pozostały kompot ponownie postawiłam na ogniu.
  • Wlałam wymieszane budynie do gotującego się kompotu, ugotowałam budyń jabłkowy.
  • Na biszkopcie ułożyłam jabłka z kompotu, zalałam gorącym budyniem.

Przygotowanie posypki:

  • Masło rozpuściłam, dodałam wiórki i ksylitol, zagotowałam aż ksylitol się rozpuścił.
  • Do przestudzonej masy dodałam jajo, wymieszałam i wyłożyłam na placek.
  • Piekłam jeszcze 30 minut aż posypka nabrała złotego koloru.


Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Bazylika Katedralna w Łowiczu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger