poniedziałek, 14 stycznia 2019

Wilgotny piernik na melasie albo miodzie

Znalazłam przepis na to cudo u Doroty na Moje Wypieki i zakochałam się.
Teraz kochają ten piernik i moi bliscy.
Ma piękny ciemny kolor i korzenny głęboki smak.
Jest niewielki ale pyszny, popróbujcie koniecznie.
Zamiast melasy można użyć miodu ale piernik nie będzie miał głębokiego koloru i trochę inny smak.
Można też użyć miód i melasę pół/pół.
Ja użyłam melasy z granatów, idealna będzie trzcinowa czy buraczana.
Piernik na melasie, idealny na Boże Narodzenie i nie tylko.

Składniki: keksówka 14 x 21 cm
  • 145 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
  • 100 g drobnego cukru do wypieków - dałam trzcinowy nierafinowany
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 120 g melasy - dałam z granatów
  • cukier puder do posypania - opcjonalnie
Przygotowanie piernika:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W jednej misce wymieszałam mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
  • Dodałam jajo roztrzepane z mlekiem i cukier, wymieszałam rózgą.
  • Masło włożyłam do garnka, wlałam melasę i podgrzewałam aż masło się rozpuściło - nie dłużej aby się nie zagotowało.
  • Ciepłą masę wlałam do mąki i wymieszałam do połączenia składników - robiłam to rózgą.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam masę - jest dość płynna.
  • Piekłam piernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
  • Po tym czasie włożyć patyczek, jeśli jest suchy to ciasto gotowe.
  • Wyjęłam, przestudziłam, wyjęłam z formy i dostudziłam na kratce.
  • Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis: "The Australian Women's Weekly"
"Podróże małe i duże"
Konstantynów Łódzki

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger