poniedziałek, 28 stycznia 2019

Szarlotka z kruszonką - tarta z jabłkami, kruszonką i konfiturą z płatków róży

To jest mega pyszne ciasto i czy nazwać je szarlotką z kruszonką czy tartą z jabłkami smakuje obłędnie.
To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie ją upiec zrozumiecie co mówię.
Ja mówi lo z Pistachio idealne ciasto podgrzane w piekarniku - nie mikrofali - z kulką lodów waniliowych.
Rozmarzyliście się ze mną? no to teraz do sklepu po kilka gatunków jabłek i pieczemy, jest prosto.
A lo dziękuję za ten przepis.
Ciasto z jabłkami - tarta to czy nie?


Składniki: forma do tarty 30 cm
Masa jabłkowa:
  • 1300 g jabłek - 1000 g kwaśnych odmian typu szara reneta,  i 300 g słodkiej odmiany typu golden delicious lub jonagold
  • 135 g cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki konfitury z płatków róży
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki - 30 ml -  śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cynamonu
Kruszonka:
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub naturalnego ekstraktu
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie jabłek:
  • Jabłka obrałam ,wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę i włożyłam do garnka.
  • Rozpróżyłam jabłka pod przykryciem gotując na małym ogniu przez jakieś 10 - 15 minut.
  • Potem dodałam cukier, cynamon i gotowałam jeszcze minutę aż cukier się rozpuścił.
Przygotowanie ciasta:
  • Miękkie masło zmiksowałam z cukrem i solą.
  • Dodałam śmietankę i ponownie zmiksowałam.
  • Na koniec dodałam mąkę i szybko zmiksowałam/zagniotłam na zwarte ciasto.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i aby wcisnąć go w rowki formy wystarczy zmoczyć papier gorącą wodą, wykręcić a potem ułożyć w formie.
  • Na dno i częściowo boki wyłożyłam ciasto, dociskając do papieru.
  • Formę wstawiłam na 2 godziny do lodówki - najlepiej na całą noc.
Przygotowanie kruszonki:
  • Miękkie masło zmiksowałam z wanilią i solą, dodałam mąkę i ponownie zmiksowałam do połączenia składników.
  • Potem roztarłam jeszcze rękoma aby powstały grudki.
  • Miskę z kruszonką wstawiłam do lodówki na 2 godziny - można na całą noc.
Przygotowanie szarlotki:
  • Schłodzone ciasto ponakłuwałam widelcem i podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Potem wyjęłam ciasto z piekarnika i na dnie rozsmarowałam konfiturę z płatków róży a na nią wyłożyłam jabłka, wyrównałam wierzch.
  • Na jabłkach rozsypałam kruszonkę, lekko ją dociskając.
  • Formę wstawiłam ponownie do piekarnika i piekłam przez 40 - 45 minut.
  • Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam a potem posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis lo
"Podróże małe i duże"
Krynica Morska

6 komentarze

  1. Szarlotka najlepszym ciastem na jesienne i zimowe wieczory!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak uważam:))uwielbiam szarlotkę o tej porze roku:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że nie tylko dla mnie szarlotka to idealne ciasto na zimę :) Pewnie jak zwykle wyjem połowę kruszonki na surowo, ale co tam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha, zrób więcej aby starczyło do wyjadania. Ja wyjadałam jak byłam mała, teraz i przeszło.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger