czwartek, 3 stycznia 2019

Placek na cieście francuskim z kapustą, grzybami i fasolą

Dziś przedstawiam placek który gościł u mnie na wigilijnym stole, a ponieważ jest pyszny i prosty w wykonaniu podaje przepis bo warto go wykorzystać.
Będzie idealnym plackiem na imprezy ale i na obiad, więc warto sobie taki upiec, polecam.
Wigilijny placek z kapustą, grzybami i fasolą.



Składniki:  użyłam blaszki 23 x 23 cm
Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/4 główki średniej kapusty białej
  • garść suszonych grzybów - podgrzybki, maślaki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suszu z kani - czubajka kania
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki kocanki włoskiej
  • 3/4 szklanki ugotowanej fasoli "Piękny Jaś"

Dodatkowo:

  • 1 op. ciasta francuskiego - 375 g
  • żółtko + 50 ml mleka


Przygotowanie farszu:

  • Kapustę białą poszatkowałam, zalałam 3/4 szklanki wody i gotowałam 20 minut aż kapusta zmiękła.
  • Kapustę kiszoną - warto kupić taką nie za kwaśną od znajomego pana na targu, wtedy nie trzeba jej płukać, ja swojej nie płukałam - posiekałam i zalałam 1 szklanką wody, gotowałam ok. 40 minut.
  • Potem połączyłam obie kapusty, dodałam pokruszone grzyby, wlałam wino, sos sojowy, susz z kani i opieniek i gotowałam na maleńkim ogniu godzinę.
  • Potem dodałam olej, kocankę i gotowałam jeszcze 30 minut aż  grzyby się rozpadły a kapusta ściemniała.
  • Na sam koniec doprawiłam do smaku solą, jeśli trzeba i wsypałam fasolę, wymieszałam.

Przygotowanie placka:

  • Ciasto francuskie rozwinęłam i odcięłam 2/3 z całości, ułożyłam w foremce, posmarowałam brzegi roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • Nałożyłam farszu - jeśli jest go za dużo to zjecie go ze smakiem samego - wyrównałam wierzch i nakryłam pozostałą częścią ciasta, zlepiłam brzegi a na wierzchu nacięłam ciasto aby opary miały się gdzie ulatniać.
  • Wierzch placka posmarowałam żółtkiem.
  • Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut aż wierzch ładnie się zrumienił.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach

2 komentarze

  1. A to ciacho takie wytrawne:) Widzę że sie pozmieniało u Ciebie, i domena własna... gratuluję!
    Wszystkiego Dobrego w Nowym 2019 Roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło że zajrzałaś. Dziękuję za życzenia i również najlepszego w Nowym Roku.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger