Polecam wszystkim zapracowanym i zmarzniętym.
Pastę curry można kupić lub zrobić samemu.
Tajska zupa z krewetkami.
Składniki:
- 180 g makaronu ryżowego tagliatelle
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 ząbki czosnku
 - 50 g zielonej pasty curry
 - 400 ml mleczka kokosowego
 - 200 ml wody
 - 4 - 5 świeże trawy cytrynowe
 - 1 gałązka mięty polej lub zwykłej
 - 500 g krewetek białych
 - sól morska
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - kilka listków mięty do dekoracji
 
Przygotowanie zupy kokosowej:
- Krewetki obrałam, umyłam, osuszyłam.
 - Makaron włożyłam do miski, zalałam wrzącą wodą, posoliłam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut, odcedziłam.
 - Czosnek obrałam i posiekałam i podsmażyłam na oliwie w garnku, dodałam pastę curry i smażyłam około minuty.
 - Teraz wlałam mleczko kokosowe i wodę, dodałam sól i gałązki trawy cytrynowej i mięty polej.
 - Gotowałam 5 minut.
 - Na koniec dodałam oczyszczone krewetki, gotowałam 5 minut, doprawiłam sokiem z cytryny.
 - Na talerz nałożyłam porcje makaronu, zalałam zupą i posypałam posiekaną miętą.
 
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
| Jesień w Słodkowie - woj. wielkopolskie | 
2 komentarze
mmm, uwielbiam takie smaki :) chociaż muszę przyznać, że ja nigdy do swojej zupy nie dodawałam makaronu. Muszę wypróbować ten patent :)
OdpowiedzUsuńWarto oj warto i ten patent wypróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.