sobota, 26 stycznia 2019

Kokosowa zupa z krewetkami

Taką zupę robi się błyskawicznie i szybko znika, a potem rozgrzewa cały organizm.
Polecam wszystkim zapracowanym i zmarzniętym.
Pastę curry można kupić lub zrobić samemu.
Tajska zupa z krewetkami.


Składniki:

  • 180 g makaronu ryżowego tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g zielonej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 4 - 5 świeże trawy cytrynowe
  • 1 gałązka mięty polej lub zwykłej
  • 500 g krewetek białych
  • sól morska
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka listków mięty do dekoracji


Przygotowanie zupy kokosowej:

  • Krewetki obrałam, umyłam, osuszyłam.
  • Makaron włożyłam do miski, zalałam wrzącą wodą, posoliłam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut, odcedziłam.
  • Czosnek obrałam i posiekałam i podsmażyłam na oliwie w garnku, dodałam pastę curry i smażyłam około minuty.
  • Teraz wlałam mleczko kokosowe i wodę, dodałam sól i gałązki trawy cytrynowej i mięty polej.
  • Gotowałam 5 minut.
  • Na koniec dodałam oczyszczone krewetki, gotowałam 5 minut, doprawiłam sokiem z cytryny.
  • Na talerz nałożyłam porcje makaronu, zalałam zupą i posypałam posiekaną miętą.

Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Słodkowie - woj. wielkopolskie

2 komentarze

  1. mmm, uwielbiam takie smaki :) chociaż muszę przyznać, że ja nigdy do swojej zupy nie dodawałam makaronu. Muszę wypróbować ten patent :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger