poniedziałek, 10 grudnia 2018

Kurczak po meksykańsku

Przepis znaleziony gdzieś w necie przez Przemka na orientalnej stronie.
Danie szybkie, pyszne, aromatyczne i syte, idealne na grudniowy obiad.
Nasyci brzuchy, doda energii i ucieszy podniebienie.
Polecam gorąco tym bardziej że pracy przy nim mało a efekt smakowity.
Lubicie meksykańskie smaki?
Meksykański kurczak ze strączkami.

Składniki: 4 porcje

  • 300 g ugotowanej fasoli czerwonej
  • 220 g kukurydzy
  • 230 g surowego ryżu
  • 480 ml passaty pomidorowej z czosnkiem i ziołami
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 6 udek kurczaka bez skóry i kości
  • 90 g sera żółtego

Przygotowanie kurczaka po meksykańsku:

  • Do naczynia do zapiekania wsypałam fasolę, kukurydzę, ryż i wlałam sos jak na zdjęciu.


  • Potem wymieszałam całość, dodałam sól, pieprz, cayenne, oregano, wlałam bulion, wymieszałam.
  • Na wierzchu ułożyłam kawałki kurczaka lekko je wciskając w masę.


  • Nakryłam naczynie pokrywką, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 90 minut.
  • Potem zdjęłam pokrywkę, posypałam wierzch startym żółtym serem i zapiekałam w 180 C przez 5 minut aż ser się roztopił i zrobił złocisty.
  • Po upieczeniu odczekałam 10 minut i przełożyłam na talerze.

Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na zamku/dworze w Pabianicach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger