środa, 12 grudnia 2018

Chleb paprykowy po włosku

Przepis znaleziony w książeczce z włoskimi przepisami - brak autorów.
Chleb jest wilgotny, aromatyczny i pyszny.
Idealnie nadaje się sam na śniadanie, z pastą, serkiem czy jako dodatek do zupy krem.
Polecam gorąco.
Paprykowy chleb z Włoch.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 300 ml letniej wody
  • 450 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie chleba paprykowego:

  • Papryki przekroiłam wzdłuż na połowy,  ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięta stroną do dołu, skropiłam je oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut aż skórka sczerniała.
  • Przełożyłam wtedy papryki do pojemnika z pokrywą aby skórka odparzyła się na około 15 minut.
  • Potem obrałam ją ze skórki a paprykę pokroiłam w paski.
  • Drożdże wymieszałam z cukrem, wlałam 100 ml wody, wymieszałam i pozostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia, aż mieszanina zaczęła się pienić.
  • Rozmaryn umyłam i osuszyłam, zerwałam i posiekałam igiełki.
  • Mąkę i sól wsypałam do misy robota, dodałam wyrośnięte drożdże, resztę wody, igiełki rozmarynu i wyrobiłam mieszankę na jednolite ciasto.
  • Wyrabiałam ciasto mieszadłem hakowym jeszcze 5 minut.
  • Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia - ciasto podwoi swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat podsypany mąką, zagniotłam delikatnie i podzieliłam na 3 części.
  • Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką.
  • Każdy z kawałków ciasta rozwałkowałam na kształt foremki.
  • Ułożyłam na dnie jeden pasek, na nim połowę porcji paseczków papryki, drugi kawałek i resztę papryki.
  • Na wierzchu ułożyłam ciasto tak aby nie było widać papryki.
  • Foremkę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
  • Ciasto urośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
  • Najlepiej smakuje ciepły, ale zimny też jest znakomity.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Olsztynie - Jura Krakowsko - Częstochowska

2 komentarze

  1. Chleb paprykowy? Nigdy nie jadłam, więc może spróbuję? Wydaje mi się, że będzie smaczny.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest znakomity, piecz i chwal się jak wyszedł, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger