środa, 28 listopada 2018

Ziemniaki z oliwkami i filetami anchois

To proste danie kuchni włoskiej zaskakuje prostotą i wykwintnością zarazem.
Smaki się przenikają i równoważą tworząc pyszne i aromatyczne danie.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Ziemniaki z oliwkami i anchois po włosku.


Składniki: 4 porcje

  • 450 g małych ziemniaków
  • 75 g mieszanych, różnych oliwek
  • 8 osączonych filetów anchois
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu


Przygotowanie dania:

  • Obrałam ziemniaki ze skórki.
  • W garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzącą wrzuciłam ziemniaki, gotowałam 8 minut, odcedziłam, ostudziłam i pokroiłam na cząstki.
  • Z oliwek usunęłam pestki i przekroiłam na połówki.
  • Filety anchois pokroiłam na kawałki
    a koper włoski pokroiłam w paski, posiekałam rozmaryn.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej najpierw koper - jakieś 3 minuty, potem dodałam ziemniaki i rozmaryn.
  • Smażyłam mieszając aż ziemniaki nabrały złotego koloru.
  • Dodałam teraz oliwki i anchois i jeszcze chwilę podgrzewałam.
  • Przełożyłam na talerz i od razu podałam.


Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Muzeum miasta Pabianic

2 komentarze

  1. Wygląda wspaniale:))jakby jeszcze usiąść przy tym pięknym stole.....Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia, faktycznie przy tym stole jadłoby się piękniej.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger