czwartek, 29 listopada 2018

Makaron w sosie sycylijskim

Kolejne szybkie i pyszne danie kuchni włoskiej dziś na moim talerzu.
Bardzo serdecznie polecam bo mało pracy przy nim a efekt smakowy wyjątkowy i niepowtarzalny.
Makaron w takim sosie to raj dla zmysłów.
Makaron z sosem sycylijskim.


Składniki: 4 porcje

  • 450 g pomidorów
  • 26 g orzeszków piniowych
  • 50 g rodzynków sułtańskich
  • 50 g filetów anchois
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 350 g makaronu penne


Przygotowanie makaronu z sosem:

  • Pomidory przekroiłam na połówki i grillowałam 10 minut, potem przestudziłam, obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w kostkę.
  • Orzeszki piniowe uprażyłam na suchej patelni.
  • Rodzynki zalałam gorąca wodą i moczyłam 20 minut, potem odcedziłam.
  • Na patelnię włożyłam pomidory, orzeszki i rodzynki i postawiłam na ogniu, rozgrzałam patelnię i pod przykryciem zagotowałam.
  • Dodałam filety anchois pokrojone na kawałki i koncentrat pomidorowy.
  • Gotowałam aż pomidory się rozgotowały tworząc gęsty sos.
  • Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z sosem.
  • Podałam gorące.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Klasztor we Fromborku

2 komentarze

  1. Apetycznie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, są przepyszne, zachęcam do wypróbowania makaronu.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger