piątek, 23 listopada 2018

Sałatka z miętusa, belugi i jaja

Teraz rozszyfrujemy tytuł sałatki.
Miętus czyli wędzona pyszna ryba, beluga to czarna soczewica a jajo wszyscy znają, tak oto powstała przepyszna sałatka podana w białej papryce.
Zachęcam do skosztowania i pobrania przepisu.
Sałatka z wędzonego miętusa i czarnej soczewicy.



Składniki:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo + 1 do dekoracji
  • 1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy beluga
  • 3/4 szklanki wody
  • 250 g wędzonego miętusa
  • 2 dymki
  • 2 papryki długie białe
Sos:
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu czosnkowego
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie sałatki:

  • Ugotowane na twardo jaja obrałam i pokroiłam w kostkę, szóste jajo pokroiłam w cząstki.
  • Rybę obrałam ze skóry i ości, rozdrobniłam na kawałki, posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
  • Soczewicę zalałam woda i ugotowałam al'dente tak około 20 minut, posoliłam na koniec, wystudziłam, dodałam do sałatki, wymieszałam.
  • Z musztardy, oliwy, octu, soli i pieprzu zrobiłam kremowy sos.
  • Papryki przekroiłam wzdłuż i do każdej połówki włożyłam porcję sałatki.
  • Udekorowałam cząstkami jaja i polałam obficie polałam sosem.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Radzyniu Chełmińskim

2 komentarze

  1. Niesamowicie efektownie prezentuje się czarna soczewica - najpierw się zawahałam, czy to nie pestki arbuza i myślę "arbuz w listopadzie???!" :D Świetne połączenie Dorotko: danie sycące, ale nie za ciężkie dla żołądka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację to pyszne danie i warto zajadać. Belugę odkryłam niedawno a bardzo mi smakuje.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger