piątek, 16 listopada 2018

Sałatka z kiełbasą łososiową i awokado

Kiełbasę łososiową przywieziono mi z nad morza, jeszcze ciepłą, wędzoną, pachnącą.
Jak tylko ostygła wykorzystałam ją w sałatce, w połączeniu z awokado smakowała wybornie.
Jeśli tylko macie możliwość zakupienia kiełbasy z łososia róbcie taką sałatkę lub użyjcie wędzonej ryby.
Kiełbasa łososiowa w sałatce z awokado.



Składniki:

  • 1 mała laska kiełbasy łososiowej 
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 250 g papryczek hiszpańskich Padron
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • liście sałaty rzymskiej do podania
  • oliwa do skropienia sałatki
  • ocet czereśniowy do skropienia sałatki
  • 2 - 3 łyżki posiekanego grubego szczypioru



Przygotowanie sałatki:

  • Na oliwie podsmażyłam aż lekko zwiędły całe papryczki Padron, przestudziłam.
  • Awokado obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Kiełbasę pokroiłam w plasterki a pomidora w gruba kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszałam w misce, skropiłam octem, oliwą i posoliłam.
  • Liście sałaty rzymskiej ułożyłam na talerzu i do każdej nałożyłam porcję sałatki.
  • Posypałam szczypiorem.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Krzesło dla "niegrzecznych" - Zamek w Radzyniu Chełmińskim

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger