wtorek, 6 listopada 2018

Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem

Krewetki uwielbiam pod każdą postacią.
Jadłabym je z różnymi dodatkami, dziś przedstawiam na pikantnie z czosnkiem i imbirem.
Danie robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika, radzę zrobić 2 porcje bo zapragniecie więcej.
Krewetki czosnkowo - imbirowe.


Składniki:
  • 400 g obranych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pieczywo do podania

Przygotowanie krewetek:
  • Posiekałam drobniutko imbir, czosnek pokroiłam po obraniu w plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło, podsmażyłam na nich czosnek i imbir, krótko - minutę.
  • Po tym czasie na patelnię włożyłam umyte i osuszone krewetki, smażyłam 3 - 4 minuty aż zmieniły kolor na różowy.
  • Dodałam teraz oba rodzaje papryk i pieprz cayenne, wymieszałam.
  • W misce posypałam natką pietruszki i podałam z bagietka razową.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Śladków Mały - Domek na Wzgórzu

2 komentarze

  1. Rewelacja! Uwielbiam krewetki pod różną postacią :D Wyglądają świetnie a pewnie smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałaś smakują obłędnie, zachęcam do wypróbowania, na pewno będziesz zadowolona.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger