środa, 27 lutego 2013

Bagietki bez wyrabiania

Robiłam już wcześniej mini bagietki a teraz takie prawdziwe bagiety dla smakoszy.
Są miękkie, puszyste i pachną tak wybornie że sama dwa wciągnęłam od razu.
Inspiracja tutaj.
Bagietki są łatwe w wykonaniu i szybko się je robi, pomijając noc na wyrastanie.
Szybkie bagietki.


Składniki:
  • 400 g mąki - 3 szklanki
  • 1 łyżeczka soli morskiej cytrynowej 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  • 300 g chłodnej wody - 1 i 1/3 szklanki
  • oliwa dobrej jakości
  • mąka lub otręby do podsypywania 

Przygotowanie bagietek:
  • Mąkę, cukier, sól, suche drożdże lub pokruszone świeże wkładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy ciasto ale nie jakoś szczególnie tylko aby składniki się połączyły.
  • Mieszamy ok. pół minuty, więcej nie trzeba. Ciasto jest klejące i gęste.
  • Miskę przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin ale nie dłużej niż 18 godzin bo drożdże przestaną pracować. 
  • Ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
  • Najlepiej je więc zostawić na noc.
  • Rano ciasto lekko podsypujemy mąką lub otrębami aby odkleiło się od brzegów miski i boki ciasta składamy do środka i przekładamy złożeniem do dołu.
  • Posypujemy wierzch mąką lub otrębami i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  • Ciasto znowu podwoi swoją objętość. 
  • W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 220 - 250 C. 
  • Następnie wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 8 porcji - nie muszą być równe .
  • Formę najlepiej taką z wyposażenia piekarnika smarujemy oliwą i teraz bierzemy pierwszą porcję ciasta i rozciągamy palcami na blaszce na bagietkę.
  • I tak postępujemy z wszystkimi ośmioma porcjami ciasta.
  • Każdą bagietkę smarujemy po wierzchu delikatnie oliwą i obsypujemy otrębami.

  • Pieczemy 20-25 minut w bardzo gorącym piekarniku 220-250 C.
  • Bagietki ładnie się zrumienią.
Smacznego.

6 komentarze

  1. mmmm uwielbiam bagietki... jednak kurczak poniżej to coś co być może kiedyś zrobię... Tyle ciekawych przepisów jest...

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł i nie trzeba biegać rano do sklepu:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto gotowe :) teraz czekam na jego wyrośnięcie jeszcze około 8 godzin (bo już troszkę siedzi w misce) i rano będę piekła (mieszkam w Kanadzie więc tu jest 6 godzin do tyłu - u mnie jest obecnie 22:33 :) mmmm już nie mogę się doczekać jakie wyjdą... mam nadzieję, że będą takie, jak na Twoim zdjęciu... :) smacznie i ciepło pozdrawiam! Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Te bagietki zawsze wychodza☺

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger