czwartek, 1 listopada 2018

Łódzka polewka

Jakiś czas temu zakupiłam książkę Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" w której jest około 2,5 tysiąca najróżniejszych zup w tym dzisiejsza polewka.
Nie znam historii powstania tej zupy ale powiem jedno, jest pyszna.
Ugotowałam, zjedliśmy i ugotuje jeszcze nie raz, jest znakomita.
Może ona i nie ma ładnego koloru ale polewki tak mają, smak zatai niezbyt ciekawy kolor.
Polewka po łódzku.


Składniki:

  • 1300 ml bulionu drobiowo - warzywnego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • 1 mały por
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 - 3 kromki chleba razowego na zakwasie
  • natka pietruszki
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie polewki:

  • Wątróbkę umyłam, oczyściłam z błonek, osuszyłam, pokroiłam w paski.
  • Warzywa umyłam, obrałam, pokroiłam w paski.
  • Wątróbkę i warzywa podsmażyłam na oleju w garnku, podlałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości około 10 minut.
  • Następnie zmiksowałam polewkę na gładki mus.
  • Posoliłam, oprószyłam pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Na łyżce oleju zasmażyłam mąkę i wlałam ją do zupy, gotowałam 5 minut.
  • Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
  • Podałam zupę posypaną natką pietruszki z grzankami.

Smacznego.
Przepis z książki "Zupy świata" D i H Dębscy
"Podróże małe i duże"
Szczygieł

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger