piątek, 2 listopada 2018

Niezawodny makaron z borowikami

To danie jest mega szybkie, jeśli jednak wcześniej nie zapomnicie namoczyć grzybów, potem to już kilka minut i obiad gotowy.
Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto"
Zaczynamy gotowanie, polecam.
Makaron z borowikami.


Składniki:

  • 20 g suszonych borowików
  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 szklanka - 70 g świeżo startej bułki
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka łyżek startego parmezanu
  • oliwa exta vergine do skropienia dania


Przygotowanie makaronu:

  • Grzyby namoczyłam na noc, wystarczy jednak zalać je wrzątkiem i pozostawić na godzinę.
  • Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam i włożyłam z powrotem do garnka, trzymałam w cieple.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam listki tymianku i rozgnieciony czosnek i smażyłam 2 minuty.
  • Grzyby osączyłam i pokroiłam w paski.
  • Dodałam grzyby na patelnię, dodałam też startą bułkę i smażyłam mieszając przez 4 minuty aż bułka się przyrumieniła.
  • Na patelni wylądował teraz makaron, posoliłam i oprószyłam pieprzem, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam parmezanem i skropiłam oliwą.

Smacznego.
Przepis z książki "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay.
"Podróże małe i duże"
Szydłów - świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger