piątek, 12 października 2018

Sernik marmurkowy z czekoladą

Czekoladę lubi każdy, no może są wyjątki ale niewielkie.
Dziś przedstawiam sernik z czekoladą białą i deserową na zimno.
Jest przepyszny, kremowy i smakuje obłędnie o każdej porze dnia i roku, koniecznie popróbujcie.
Szybki w zrobieniu, a jeśli powiem że znika błyskawicznie to robicie?
Marmurkowy sernik na zimno z czekoladami dwoma.



Składniki: tortownica 20 cm
Spód:

  • 225 g prażonych płatków owsianych
  • 50 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 4 łyżki masła
  • 25 g czekolady deserowej

Masa serowa:

  • 350 g pełnotłustego sera
  • 350 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 175 g czekolady deserowej + do dekoracji
  • 175 g czekolady białej



Przygotowanie sernika z czekolady:

  • Płatki owsiane podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Tak samo zrobiłam z orzechami laskowymi.
  • Płatki i orzechy zmieliłam w malakserze, można rozkruszyć wałkiem do ciasta.
  • Masło rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z czekoladą, wlałam do płatków, wymieszałam.
  • Tortownice wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam płatki, ugniotłam mocno dłonią, można małym wałeczkiem albo słoikiem.
  • Ser zmieliłam w malakserze, dodałam jogurt i utarłam.
  • Ubiłam śmietankę na sztywną masę i dodałam do sera, delikatnie wymieszałam.
  • Żelatynę zalałam wodą i poczekałam chwilę aż napęczniała.
  • Żelatynę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wlałam do masy mieszając.
  • Teraz masę podzieliłam na dwie miski, 
  • Do jednej dodałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę deserową a do drugiej czekoladę białą, wymieszałam dokładnie ale delikatnie.
  • Wykładałam masy na przemian, raz białą raz ciemną, wylewając na środek tortownicy.
  • Widelcem przemieszałam w koło masę, wygładziłam spód.
  • Wstawiłam sernik do lodówki na całą noc.
  • Przed podaniem starłam na wierzch trochę czekolady deserowej.


Smacznego.
Przepis z serii książeczki kieszonkowej "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine.
"Podróże małe i duże"
Nenufary - Ujazd

2 komentarze

  1. Oooooo...
    Piękny!
    Czekolada jest mile widziana zawsze, a w serniku szczególnie.
    :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger