niedziela, 14 października 2018

Mięsne kulki z nadzieniem z ziemniaków

Zakupiłam małe jak orzeszki ziemniaczki i tak mnie zauroczyły że kupiłam ich dużo.
Jakieś sałatki powstaną ale ten przepis podsunął mi Przemek.
Danie wyszło znakomite i szybko zniknęło a ja dzielę się przepisem.
Jeśli zakupicie te małe cuda a przy wykopkach będzie ich wiele to polecam te mięsne kulki, są znakomite.
Mielone kulki z nadzieniem z ziemniaków.



Składniki:

  • 500 g małych ziemniaczków wielkości orzecha włoskiego 
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • skórka z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • 1 łyżeczka proszku kurkumy
  • 5 łyżek lodowatej wody


Przygotowanie kulek z ziemniakami:

  • Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości, wystudziłam.
  • Do malaksera włożyłam mięso, dodałam sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną czerwona cebulę, skórkę z limonki, 2 obrane ząbki czosnku, wsypałam curry i kurkumę i zmiksowałam dokładnie.
  • Na koniec wlałam lodowatą wodę i miksowałam aż mięso stało się klejące, wstawiłam na 30 minut do lodówki.
  • Potem każdego ziemniaczka oblepiałam mięsem i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Podałam kulki mięsne z pozostałymi ziemniaczkami i sałatką z pomidora i ogórka.


Smacznego.
Pomysł na danie Przemek.
"Podróże małe i duże"
Nenufary - Stary młyn w Ujeździe

2 komentarze

  1. Wiem jakie są pyszne takie mięsne kulki z ziemniakami. Kiedy wykopuję ziemniaki te maleńkie żal mi dać Basi ponieważ są bez nawozów chemicznych i dlatego są bardzo smaczne.
    Dorotko, życzę Ci miłej, relaksującej niedzieli i cudownego, jesiennego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger