środa, 26 września 2018

Żytnio - orkiszowy chleb na zakwasie z pestkami dyni

Dobrego chleba nigdy w domu dość, czy do kanapek do pracy, czy szkoły, czy do np. włoskiej bruschetty, czy na grzanki, tosty lub jako dodatek do zupy.
Polecam zatem dobry, chleb na zakwasie, jest miękki i sprężysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, jest rewelacyjny.
Łatwy w wykonaniu i szybko znika, spróbujcie.
Żytnio - orkiszowy chleb śniadaniowy z ziarnami.


Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego na mące pełnoziarnistej
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej razowej T 2000
Chleb właściwy:
  • cały zaczyn jw.
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 500 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 100 g pestek dyni + do posypania
  • 1000 g wody 
  • 20 g soli
Przygotowanie zaczynu:

  • Rano, na dzień przed pieczeniem chleba.
  • Do miski wlałam wodę, dodałam zakwas i mąkę i wymieszałam dokładnie.
  • Miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 14 godzin - u mnie na cały dzień.

Przygotowanie chleba:

  • Po tym czasie, czyli u mnie wieczorem do dużej miski włożyłam cały zaczyn, wodę, sól wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąki i pestki dyni i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, otrzepałam nadmiar.
  • Ciasto chlebowe przełożyłam do foremek, każdą oddzielnie wstawiłam do torby foliowej, zawiązałam i wstawiłam je do lodówki na całą noc.
  • Rano wyjęłam wyrośnięte do brzegów foremek chleby, spryskałam je i posypałam pestkami dyni.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Rusałka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger