poniedziałek, 4 września 2017

Bruschetta z bresaolą i kaszkawałem

Kanapka włoska czyli bruschetta to grzanka polana oliwą i posmarowana czosnkiem a na niej już pełna dowolność.
U mnie na grzance wylądowała suszona na powietrzu, solona wołowina, dojrzewająca przez 3 miesiące, bresaola.
Ser kaszkawał to długodojrzewający ser z mleka owczego lub krowiego, bardzo popularny we Włoszech jako Cacciocavallo.
Bruschetta z bresaolą i kaszkawałem.


                       Składniki:

  • kromki ulubionego chleba
  • oliwa z oliwek
  • czosnek do smarowania
  • plastry sera kaszkawał
  • plastry wołowiny bresaola

                       Salsa:

  • 1 szalotka
  • 1 mała cebulka
  • 2 średnie pomidory
  • 4 ogóreczki konserwowe
  • kilka gałązek bazylii
  • sól niebieska perska


Najpierw zrobiłam salsę czyli drobniutko posiekałam pomidora, cebulę, szalotkę i ogórki.
Dodałam posiekaną bazylię, posoliłam.
Kromki chleba skropiłam oliwą i podsmażyłam na suchej patelni.
Gorące grzanki natarłam przeciętym na pół czosnkiem.
Teraz nałożyłam na grzanki plaster sera a na niego plaster wołowiny.
Na wołowinę ułożyłam porcję salsy.
Grzanki gotowe.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
                                            "Podróże małe i duże"
Pilica
Pilica to rzeka w południowej i centralnej Polsce, jest najdłuższym lewym dopływem Wisły.
Jest niezwykle urodziwa, piękne meandry rzeki zachęcają do sportów kajakowych. tutaj w Spale.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger