niedziela, 16 września 2018

Ucierane ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Przepis dostałam od koleżanki Anki, bo wcześniej poczęstowała mnie tym cudem a potem już piekłam sama.
Ciasto jest delikatne i "mokre" takie lubimy bardzo.
Dodatkiem są tu świeże brzoskwinie, dobre będą także te z puszki.
Zapraszam na pyszne ciasto.
Ciasto z budyniem i brzoskwiniami.


Składniki: forma 24 x 24 cm

  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 torebki budyniu waniliowego
  • 1000 ml mleka
  • 1000 g brzoskwiń
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie ciasta:

  • Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę, potem dodałam mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec wlałam rozpuszczone i przestudzone wcześniej masło, zmiksowałam.
  • Budyń ugotowałam tak jak na opakowaniu stosując wszystkie 3 torebki na litr mleka.
  • Brzoskwinie obrałam z pestek.
  • Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią trochę więcej niż połowę ciasta.
  • Na cieście ułożyłam połówki brzoskwiń, a na nie wylałam gorący budyń. 
  • Na budyń wylałam resztę ciasta.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego Ani.
"Podróże małe i duże"
Łabędź z Ujazdu 

2 komentarze

  1. Chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ polecam gorąco Reniu, napisz czy smakowało.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger