niedziela, 16 września 2018

Paluchy drożdżowe

Na śniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające.
Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu.
Dlatego warto pokusić się o zakręcenie ciasta drożdżowego a potem cieszymy się puszystym pieczywem bez konserwantów.
Paluchy na drożdżach na śniadanie.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 i 1/5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo do smarowania
  • sezam biały do posypania
  • mak niebieski do posypania


Przygotowanie:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, sól, suche drożdże, cukier oraz wlałam wodę i oliwę i dokładnie wymieszałam mieszadłem hakowym.
  • Potem wyrabiałam jeszcze 15 minut.
  • Misę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na około godzinę.
  • Czas wyrastania zależy od pory roku i ciepła w mieszkaniu, czasami jest to 60 minut, czasami 30 minut a czasami 90 minut.
  • Jak ciasto podwoiło swoją objętość wyjęłam je na blat i odcinałam kawałki ciasta.
  • Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i z każdego kawałka ciasta uformowałam palucha.
  • Nie muszą być idealnie równe, takie jakie wyjdą, jakie lubicie.
  • Paluchy na blaszce przykryłam ściereczką i odstawiłam do napuszenia na 20 minut.
  • Potem posmarowałam paluchy roztrzepanym jajem i posypałam część sezamem a część makiem.
  • Piekłam paluchy w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Upieczone paluchy studziłam na kratce.


Smacznego.
Przepis z grupy "Piekarnicza Brać" na FB.
"Podróże małe i duże"
Pliszka siwa

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger