sobota, 15 września 2018

Śniadaniowy chleb z Alaski

Oto pyszny bochen, który zachwyci Wasze podniebienie tak jak i moje zachwycił.
Chleb upieczony jest ze sporą ilością miodu ale nie jest słodki, idealny do kanapek zarówno z serem czy wędliną.
Jeśli nie potrafisz upiec chleba lub jeszcze nie piekłeś, ten bochen na pewno Ci się uda, polecam.
Zakwas zrobicie według przepisu poniżej.
Chrupiące migdały w jego wnętrzu idealnie pobudzą przewód pokarmowy do pracy z rana czy z  wieczora.
Chleb na zakwasie pszennym, z miodem i migdałami.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 250 g pszennego zakwasu
  • 100 g miodu
  • 50 g mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 340 g mąki pszennej T 650
  • 5 g drożdży instant
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 60 - 70 g migdałów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych


Przygotowanie:
  • Najpierw pokroiłam migdały, nie za drobno, w łupinach.
  • Masło i mleko włożyłam do garnka, dodałam miód i podgrzewałam aż miód się rozpuścił.
  • Teraz do mleka dodałam jajka i dobrze wymieszałam.
  • Dodałam teraz drożdże, zakwas, mąkę i sól i dokładnie wyrobiłam hakami robota, ciasto jest lepkie i przykleja się do łyżki czy dłoni.
  • Na sam koniec w misce wylądowały migdały i jeszcze chwile wyrabiałam aż migdały równo się rozprowadziły.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
  • Kawałek folii spożywczej nasmarowałam olejem i tym kawałkiem strona z olejem do ciasta, nakryłam foremkę.
  • Odstawiłam chleb do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny, czasami rośnie dłużej, czasami krócej, zależy to od temperatury otoczenia.
  • Wyrośnięty chleb posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 180 C i piekłam 40 minut.
  • Patyczek wbity w chleb musi być suchy.
  • Skórka chleba dość szybko się rumieni więc po 15 minutach nakryłam foremkę folia aluminiową.
  • Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Do wypieku chleba użyłam zakwasu pszennego z tego przepisu.
"Podróże małe i duże"
Trzciniaczek

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger