wtorek, 21 sierpnia 2018

Pieczone klopsiki z dorsza czarnego w sosie koperkowym

Te małe klopsiki urzekły moje serce, są przepyszne.
Można je podawać na przeróżne sposoby, dziś w sosie koperkowym.
Idealne danie na sierpniowy dzionek, polecam.
Klopsiki z dorsza czarnego pieczone.


Składniki: 16 klopsików
  • 1 szalotka 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • szczypta soli morskiej z czosnkiem 
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta soli morskiej z ziołami prowansalskimi 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 2 - 3 gałązki natki pietruszki 
  • 500 g dorsza czarnego bez skóry 
  • 1 duże jajo 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 

Sos:
  • 250 ml śmietany 30 % 
  • sól czosnkowa do smaku 
  • pieprz 
  • pęczek koperku 
  • 1 żółtko do zagęszczenia 
  • ryż na sypko do podania


Przygotowanie klopsików:
  • Wszystkie składniki drobniutko posiekać, lub przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach lub tak jak ja, posiekałam je za pomocą malaksera.
  • Do misy malaksera włożyłam rybę pokrojoną w kawałki, czosnek, szalotkę pokrojoną w plastry, dodałam sól, pieprz, posiekane zioła i wbiłam jajo, dodałam bułkę tartą.
  • Posiekałam całość na gładką masę, odstawiłam ją na 15 minut aby bułka napęczniała, a potem ulepiłam 16 kulek.
  • Kulki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.

  • Ugotowałam sos w czasie jak klopsiki się piekły.
  • Do garnka wlałam śmietankę, dodałam sól czosnkową, zagotowałam i gotowałam jeszcze chwilę aż śmietanka zgęstniała.
  • Dodałam do sosu posiekany koperek, wymieszałam.
  • Żółtko roztrzepałam i wlałam do sosu, podgrzewałam, ale nie gotowałam ciągle mieszając aż sos stał się kremowy.
  • Doprawiłam pieprzem do smaku.
  • Włożyłam upieczone klopsiki do sosu i pozwoliłam im się jeszcze ogrzać.
  • Podałam z ryżem basmati na sypko.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kwitnąca jagoda - maj 2018 r

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger