poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Pieczone klopsiki w ziołowym sosie pomidorowym z awokado i pieczonymi batatami

No to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej.
Zróbcie, to potwierdzą się moje słowa, "popłyniecie" tak jak ja.
Zwykłe, niezwykłe pulpety i kilka pysznych dodatków, obiad godny królów, zapraszam.
Klopsiki pieczone w pomidorowo - ziołowym sosie z awokado i batatami.



Składniki:

Klopsiki:

  • 350 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 
  • mała cebula 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony 
  • 2 jaja 
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu 
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych 
Sos:
  • 350 ml passaty pomidorowej 
  • 1 mała szalotka 
  • 1 - 2 ząbki czosnku 
  • sól morska do smaku 
  • cukier do smaku 
  • pieprz świeżo mielony 
  • 1 łyżka suchego oregano 
  • 1 łyżka suchego tymianku cytrynowego 
Dodatkowo:
  • 2 bataty 
  • olej do batatów 
  • dojrzałe awokado

Przygotowanie:
  • Posiekałam drobniutko cebulkę, dodałam do mielonego mięsa, wymieszałam z jajami, posiekaną natką pietruszki i startym serem.
  • Płatki owsiane zmieliłam i dodałam do mięsa, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam aby płatki napęczniały, na około 30 minut.
  • Potem ulepiłam zgrabne, małe kuleczki i ułożyłam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piekłam klopsiki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Teraz zrobiłam sos: do garnka wlałam odrobinę oleju i podsmażyłam na nim posiekaną szalotkę i czosnek, wlałam passatę pomidorową, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku i gotowałam kilka minut aż sos zgęstniał.
  • Dodałam suszone oregano i tymianek cytrynowy.
  • Klopsiki włożyłam do sosu i gotowałam 2 minuty.
  • Bataty obrałam ze skórki, pokroiłam w słupki, oprószyłam solą i skropiłam olejem.


  • Piekłam je razem z pulpetami przez 20 minut a potem podniosłam temperaturę do 220 C i piekłam jeszcze 10 minut.
  • Obrałam awokado ze skórki, wyjęłam pestkę i pokroiłam każdą połówkę na plasterki.
  • Podałam klopsiki w sosie z batatami i awokado.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł duży samiec

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger