czwartek, 23 sierpnia 2018

Libańska sałatka Tabbouleh

Tabbouleh – libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowym.
U mnie dziś rolę bulguru spełniała kasza kuskus, efekt pysznej sałatki na stole.
Zachęcam do wykorzystania przepisu.
Tabbouleh - sałatka z Libanu.




Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 1/2 zielonego ogórka wężowego
  • 1 średni pomidor
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 żółta papryczka chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • 3 gałązki mięty

Przygotowanie sałatki:
  • Do dużej miski wsypałam ugotowaną kaszę kuskus.
  • Szczypiorek, listki mięty i natkę pietruszki umyłam, osuszyłam i posiekałam.
  • Posiekałam drobno papryczkę chili, bez pestek.
  • Ogórka umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
  • Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam w drobną kostkę.
  • Wszystko skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą, dodałam soli i wymieszałam dokładnie.
  • Wstawiłam sałatkę do lodówki aby się schłodziła.
Smacznego.
Przepis kuchni libańskiej.
"Podróże małe i duże"
Wiosna była piękna tego roku - majowa zieleń

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger