wtorek, 28 sierpnia 2018

Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim

Dobrych chlebów nigdy dość a ten który dziś przedstawiam do takich należy, dodatek pieprzu syczuańskiego powoduje lekkie pieczenie na języku ale nie ostrość.
Polecam zwolennikom dań lekko pikantnych.
Idealny do wędliny, serów czy tylko z masłem.
Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim.


Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
  • 260 g zakwasu pszennego
  • 800 ml wody
  • 20 g soli
  • 450 g mąki pszennej razowej graham T 1850
  • 200 g mąki pszennej T 450
  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 310 g bio mąki jęczmiennej T 1850
Przygotowanie chleba:
  • Do miski włożyłam zakwas, dolałam wodę i wsypałam sól i wymieszałam.
  • Teraz dodałam wszystkie mąki i pieprz i dokładnie wymieszałam do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyłam do 2 keksówek 26 x 12 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
  • Włożyłam foremki do torby foliowej i zostawiłam na blacie kuchennym na noc - 14 - 16 godzin.
  • Chlebki urosną do wysokości foremki.
  • Po tym czasie spryskałam chlebki wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
"Ogród Zmysłów - zmysł słuchu - Poddębice

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger