czwartek, 19 lipca 2018

Nokedli - węgierskie kluseczki z sosem czereśniowym

Nokedli to rodzaj popularnych na Węgrzech kluseczek, idealnych jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy a z sosem czereśniowym smakują obłędnie.
Są to podobne kluseczki do niemieckich czy austriackich szpecli.
Do zrobienia kluseczek najlepiej służy przyrząd z dziurkami na który wylewa się ciasto i wprost nad garnkiem przeciera specjalna łopatką.
Jeśli takowego przyrządu nie posiadacie wystarczy robić kluseczki przy użyciu łyżeczki i maleńkie porcje wkładać do wrzątku.
Węgierskie kluseczki z sosem czereśniowym.


Składniki: 4 porcje
Kluski:
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 3 jajka 
  • ok. ½ szklanki ciepłej wody 
  • sól morska
Sos czereśniowy:
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni

Przygotowanie węgierskich klusek:
  • Wymieszałam mąkę z solą i jajami w misce.
  • Teraz mieszając wlewałam wodę aż ciasto miało konsystencję śmietany, nie musi być dokładnie wymieszane.
  • W garnku zagotowałam wodę z solą i łyżką oleju.
  • Na garnku ułożyłam przyrząd do szpecli i przecierałam ciasto wprost do wody.
  • Kluski jak tylko się zagotowały wyjęłam na talerz.
  • Czereśnie wydrylowałam i połowę drobno posiekałam, połączyłam z kwaśną śmietaną i miodem.
  • Kluski włożyłam na talerz, obok wylałam sos czereśniowy i posypałam resztą czereśni.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Park sentymentalno - romantyczny w Arkadii

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger