poniedziałek, 23 lipca 2018

Medaliony ziołowe ze schabu

Dziś danie szybkie, pożywne i lekkie.
Mięso duszone w winie jest soczyste i kruche, idealnie smakuje z kurkami, polecam.
Kilka minut duszenia i obiad na stole.
Medaliony ze schabu, z ziołami.


Składniki: 4 porcje
  • ok. 1000 g schabu wieprzowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g kurek
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie medalionów:
  • Do moździerza wsypałam zioła prowansalskie i roztarłam je na proszek.
  • Przecisnęłam czosnek przez praskę.
  • Mięso pokroiłam na plastry 1 cm i lekko rozbiłam nadając im kształt medalionów.
  • Mięso oprószyłam solą, pierzem.
  • Połowę ziół zmieszałam z łyżką posiekanej natki pietruszki i 2 łyżkami oliwy, natarłam tą mieszanką mięso, pozostawiłam je na godzinę w lodówce.
  • Następnie mięso oprószyłam mąką i usmażyłam na pozostałej oliwie na złoty kolor.
  • Zdjęłam z patelni, a na patelnię wrzuciłam oczyszczone kurki, smażyłam 3 minuty, dodałam na patelnię masło, resztę ziół, czosnek i smażyłam minutę.
  • Potem wlałam wino i mieszając zagotowałam, włożyłam kotlety na patelnię, doprawiłam solą i dusiłam pod przykryciem 10 minut.
  • Pod koniec duszenia wsypałam resztę natki pietruszki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
A kuku panie kruku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger