poniedziałek, 16 lipca 2018

Kremowy pudding ryżowy z cynamonem i jeżynami

Pudding to taki pyszny wymysł kuchni brytyjskiej który pozwala łączyć ze sobą różne składniki aby potem je ugotować, upiec czy usmażyć.
W rezultacie pyszne danie na talerzu, które polecam gorąco.
Tym razem połączyłam ryż i ulubione jeżyny a dodatkowo posypałam cynamonem aby było jeszcze bardziej wykwintnie.
Kremowy budyń ryżowy z jeżynami, na deser czy śniadanie.


Składniki: 4 porcje
  • 1000 ml mleka
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • 100 g sypkiego, surowego białego ryżu długoziarnistego
  • 2 małe jaja
  • 80 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cynamon do posypania
  • 100 g jeżyn
Przygotowanie puddingu ryżowego:
  • Do garnka o grubym spodzie wlałam mleko, dodałam ryż i ksylitol i gotowałam na maleńkim ogniu ok. 60 minut, potem zdjęłam z ognia i pozostawiłam na 10 minut.
  • Należy uważać aby ryż się nie przypalił, ogień musi być naprawdę maleńki.
  • W szklance wymieszałam resztę mleka, lekko roztrzepane jaja, sól, wanilię i dodałam do ugotowanego ryżu, wymieszałam, postawiłam ponownie na ogniu i podgrzewałam 2 minuty aż pudding zgęstniał.
  • Przełożyłam do miseczek, posypałam cynamonem i jeżynami.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Samiec gila

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger