czwartek, 12 lipca 2018

Dżem z wiśni z limonką

Czas na dżem z wiśni, dopóki owoce są najsmaczniejsze, dojrzałe słońcem.
Taki dżem późną jesienią albo zimą smakuje obłędnie z rogalikami, placuszkami, z owsianką.
Warto zamknąć lato w słoiku by cieszyć się nim jesienią i zimą.
Dżem wiśniowy z pektyną i limonką.


Składniki:

  • 850 g wydrylowanych wiśni
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 10 g pektyny
  • sok i skórka z limonki


Przygotowanie dżemu z wiśni i limonki:

  • Umyłam i wydrylowałam wiśnie, przełożyłam je do garnka i lekko zmiksowałam, nie na pulpę ale żeby masa się zagęściła.
  • 100 g cukru wymieszałam z pektyną.
  • Do zmiażdżonych wiśni dodałam resztę cukru i gotowałam 5 minut.
  • Potem dodałam do wiśni skórkę i sok z limonki, oraz cukier z pektyną i mieszając gotowałam 5 minut.
  • Potem przelałam dżem do słoików, wcześniej umytych i wyparzonych.
  • Słoiki wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 140 C z opcją grzania góra/dół i jak piekarnik osiągnął temperaturę pasteryzowałam słoiki 15 minut, po czym wyłączyłam piekarnik a słoiki pozostawiłam w nim do całkowitego wystudzenia.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lato

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger