sobota, 14 lipca 2018

Chleb orkiszowo - gryczany ze szpinakiem

Taka innowacja chlebowa z użyciem różnych mąk.
Mąka gryczana w połączeniu z orkiszową tworzą dobry duet a dodatek szpinaku wzbogaca chleb o żelazo.
Chleb jest wilgotny, zwarty i pożywny.
Polecam do upieczenia, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
Chleb ze szpinakiem na mące gryczanej i orkiszowej.




Składniki:
  • 22 g świeżych drożdży 
  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 300 g mąki gryczanej 
  • 14 g soli 
  • ok. 550 ml wody 
  • garść liści szpinaku

Przygotowanie chleba ze szpinakiem:
  • Do miski robota wsypałam mąki, wkruszyłam drożdże, dodałam sól i mieszając wlewałam wodę.
  • W składnikach napisałam około 550 ml wody bo to trochę zależy od mąki, jedna wchłonie 500 a inna 550 ml.
  • Ciasto ma być zwarte i elastyczne.
  • Odstawiłam ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Umyłam i dobrze osuszyłam listki szpinaku.
  • Potem rozciągnęłam wyrośnięte ciasto na blacie, ułożyłam na nim liście szpinaku
  • i zwinęłam ciasto jak roladę, uformowałam bochenek.
  • Uformowany bochen ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Wyrośnięty chleb nacięłam żyletką, spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 45 minut.
  • Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Majowe młode męskie przyrosty sosnowe

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger