poniedziałek, 11 czerwca 2018

Wątróbka cielęca w pomarańczach

Delikatne mięso, kwaskowaty smak, to połączenie idealne.
Wątróbka cielęca jest bardzo delikatna, nawet mdła, bym rzekła i dlatego dodatek owoców sprawia że jest wyrazista i pyszna, polecam.
Wątróbka cielęca w pomarańczach.


                 Składniki:

  • 2 plastry wątróbki cielęcej - ok. 240 g
  • 1 różowa cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • fileciki i sok z 1 pomarańczy
  • natka pietruszki do posypania

Wątróbkę umyłam i osuszyłam.
Cebulę pokroiłam w piórka
Z pomarańczy zdjęłam skórę i między żeberkami wykroiłam fileciki, wycisnęłam sok z pozostałości po pomarańczy.
Na patelni rozgrzałam masło i olej, podsmażyłam mięso z obu stron na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
Na patelnię włożyłam cebulę i dusiłam pod przykryciem aż zmiękła.
Dodałam z powrotem na patelnię wątróbkę, fileciki i sok, posoliłam mięso i oprószyłam pieprzem.
Dusiłam pod przykryciem 5 - 8 minut aż mięso zmiękło a sos zrobił się gęsty.
Podałam z pieczywem pełnoziarnistym, posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                           "Podróże małe i duże"
Kalina

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger