środa, 20 czerwca 2018

Sos do mięsa

Ten pyszny, aromatyczny sos nadaje się do mięs wszelakich.
Idealny do mięs grillowych, wołowiny, dziczyzny czy drobiu, warto popróbować.
Ja swój sos pierwszy raz użyłam do wołowiny i to było idealne połączenie, polecam.
Sos do mięsa.

               Składniki:

  • 100 g wędzonej pachwiny lub boczku wędzonego
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 1 czerwona cebula
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego

Najpierw pokroiłam cebulkę i ogórka w drobną kostkę.
Pachwinę wieprzową pokroiłam w kosteczkę i wysmażyłam na patelni, zdjęłam i odlałam nadmiar tłuszczu.
Ponownie włożyłam na patelnię, dodałam cebulkę i ogórka, podsmażyłam.
Dodałam teraz musztardę, koncentrat pomidorowy i smażyłam kolejną minutę.
Wlałam na patelnię wino i gotowałam aż wino się zredukowało o połowę.
Wlałam sos sojowy, dolałam 200 ml wody, dodałam posiekany czosnek i majeranek i gotowałam aż sos zgęstniał.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                          "Podróże małe i duże"
Na niebie po zachodzie - Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger