wtorek, 5 czerwca 2018

Sernik na zimno z truskawkami i awokado na biszkoptowym spodzie - 7 urodziny bloga

Tak to dziś mija 7 lat jak napisałam pierwszy post na tym blogu.
Przez te 7 lat mnóstwo się wydarzyło, a ja jestem bogatsza o całą masę doświadczeń, Waszych komentarzy i odwiedzin.
Mam nadzieję że jeszcze ze mną pobędziecie a ja nadal będę mogła dzielić się z Wami moimi pomysłami.
Bardzo dziękuję że jesteście ze mną. 
Ciekawe czy ktoś jest ze mną od pierwszego roku? napiszcie proszę.
A z okazji urodzin proponuję sernik z truskawkami, pyszny, kremowy, pachnący latem.
Częstujcie się Moi Drodzy.
Sernik na zimno z truskawkami i awokado na biszkoptowym spodzie - 7 urodziny bloga.



                             Składniki: tortownica 22 cm
                    Spód biszkoptowy:
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
                    Masa serowa:
  • 500 g twarożku śmietankowego
  • 1 dojrzałe awokado - 280 g bez pestki
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 ml wody
                    Dodatkowo:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wody


Najpierw upiekłam biszkopt.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka ubiłam na sztywno, powoli dodawałam cukier dalej ubijając aż się cały rozpuścił.
Do ubitych białek dodawałam po 1 żółtku dalej ubijając.
Na koniec dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam łopatką.
Formę wysmarowałam masłem i wylałam do niej masę, posypałam po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 130 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Masa serowa.
Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach wody a jak napęczniała, podgrzewałam aż się rozpuściła.
Galaretkę rozpuściłam w 150 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia.
Ser śmietankowy wymieszałam z cukrem, sokiem z limonki, zmiksowałam z obranym miąższem awokado na gładką masę.
Do masy serowej wlałam zimną galaretkę cytrynową i rozpuszczoną żelatynę.
Zmiksowałam i wylałam na biszkopt.
Połowę truskawek umyłam, obrałam z szypułek i powciskałam w masę serową.
Wstawiłam do lodówki na godzinę.
Galaretkę rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody i pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Na wierzchu wystudzonego sernika ułożyłam resztę truskawek i zalałam galaretką truskawkową.
Ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Życzę smacznego!!!

Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                                 Na zdrowie!!!

11 komentarze

  1. Ale super przepis! No i gratulację i wszystkiego najlepszego z okazji 7 blogowych urodzin ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, a przepis do wykorzystania, polecam.

      Usuń
  2. Gratuluję siedmiu lat blogowania i życzę dalszych lat pełnych sukcesów ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko - czaruj nam tak cudownie przez kolejne lata. Życzę Ci bardzo wielu wspaniałych i wiernych czytelników. :) Sernik wspaniały. :)
    Pozdrawiam - Danusia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny sernik.. Gratulacje Dorotko i czaruj dalej.A my zaczynalysmy prawie razem. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zaczynałyśmy prawie razem i jest nam dobrze w sieci, czyż nie? a na naszych blogach szczególnie, dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  5. Gratuluję i wiele wspaniałych rocznic życzę:))pisz swojego bloga jak najdłużej bo jest fantastyczny:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu, dziękuję, mam taki zamiar.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger